Haaienkoorts - 7Haaienkoorts - 3

Haaienkoorts

Morten A. Strøksnes

Het zigzagt langs mythologie, wetenschap en literatuur, gedreven door de fascinatie voor het leven onder water
Egbert Jan Riethof

Op grote diepte in de oceaan zwemt de Groenlandse haai, die bijna acht meter lang kan worden en meer dan een ton kan wegen. Zijn vlees is giftig voor mens en dier, in zijn blauwe ogen leven parasieten die hem halfblind maken.
Twee vrienden, Morten Strøksnes en Hugo Aasjord, willen koste wat het kost dit iconische monster te zien krijgen, en gaan in een zodiac de oceaan op. De een is schrijver, de ander kunstenaar en woonachtig op het eilandje Skrova.
Hun avonturen op zee worden afgewisseld met aanstekelijke overpeinzingen van Strøksnes over al het leven onder het wateroppervlak. Hij wisselt net zo gemakkelijk existentiële vragen af met een (onvrijwillige) duik in een maelstrom. Het resultaat is een zeer onderhoudend boek over de wereld onder het zoute wateroppervlak waarin mythologie, wetenschap, geschiedenis en literatuur samenkomen.

 24,99
  • Betrouwbare service
  • Speciaal voor u geselecteerd
  • Gratis retourneren

Op voorraad

De toon is persoonlijk, de stijl literair. Onderhoudend, leerzaam en leesbaar.

Op 500 meter diepte leeft in de pikdonkere oceaan de Groenlandse haai. In Haaienkoorts beschrijft de Noor Morten A. Strøksnes hoe hij en Hugo, een kunstenaar, zo’n bloeddorstig monster in een rubberbootje proberen te verschalken. De vertelling zit vol erudiete zijsprongen, het zigzagt langs mythologie, wetenschap en literatuur, gedreven door de fascinatie voor het leven onder water. Over Moby Dick, zeemeerminnen, klassieke auteurs, de herkomst van plankton… De toon is persoonlijk, de stijl literair. Onderhoudend, leerzaam en leesbaar.