Boeken van Marjolein Westerterp

Marjolein Westerterp (1956) is bijna veertig jaar werkzaam in de uitgeverijwereld. Mijlpalen zijn de lancering en het hoofdredacteurschap van publieksbladen als Zin en Felderhof bij Sanoma Media. Zij publiceerde het boek De Sprong naar Succes, geeft in eigen beheer het reis- en lifestyleblad OOG VOOR AFRIKA uit. Won in 2008 de eerste prestigieuze Aad Struijs Persprijs voor haar verhaal Expeditie Ethiopië. Ze begeleidt auteurs, schrijft interviews en reisverhalen en heeft een grote belangstelling voor de mens achter gebeurtennissen. En die gebeurtenissen binnen het koningshuis intrigeren haar. Omdat ze verweven zijn met de geschiedenis van Nederland, omdat de levensverhalen soms lezen als een schelmenroman en omdat de familie pendelt tussen dichtbij het volk en er ook weer ver vanaf staan. Schandalen die naar buiten komen doen de wenkbrauwen fronsen, het persoonlijke verdriet dat zij moeten delen met de Nederlanders maakt ze ook geliefd.

Westerterp: ‘Voor mij werd het koninklijkhuis pas werkelijk interessant toen Máxima haar intrede deed in de koninklijke familie. Zij deed de politiek en het huis op de grondvesten schudden door het beladen verleden van haar vader. Ze zorgde ervoor dat de Oranjes allure en glamour kregen. En ze liet zien, samen met Willem-Alexander hoe menselijk een koningspaar kan zijn. Zonder iemand ook maar dichtbij te laten. Want we moeten het doen met wat het paar gedoseerd aan informatie wil loslaten.’

Dit alles, plus destijds het wachten op de abdicatie, was de motivatie voor het schrijven van de zevendelige serie Ons Koningshuis die in 2013 op het moment van het bekendmaken van de troonsafstand verscheen, waarbij Westerterp het leven binnen en buiten de paleismuren weergeeft in het kader van de viering van het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.

Van haar hand verscheen in 2017 het boek Willem-Alexander, een koning om in te lijsten naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de koning. Gevolgd in 2018 door Máxima, een koningin om van te houden. Deze koningin van Argentijnse komaf is namelijk in 2018 vijf jaar koningin der Nederlanden. Maar ze is ook een vrouw die met glamour en allure het wereldtoneel bespeelt, een hardwerkende moeder met een ambitie om het leven voor anderen net iets beter te maken. Wellicht gedreven door de wens om het verleden van haar vader te overschaduwen door de spotlights te richten op wat zij ziet als een rechtvaardigere wereld.

‘In mijn boeken over het koninklijk huis volg ik de Nederlandse geschiedenis, met talloze incidenten, affaires, liefdes, pracht en praal, maar ik richt me vooral op de menselijke kant van de koninklijke familie. Dat is mijn kracht; een geschiedenis die we allemaal hebben beleefd, begrijpelijk te beschrijven.’